Herinneringen aan vroeger

Liefste lezers,

Hier ben ik weer met een post. Ik wil je vandaag meenemen in de geschiedenis van de zwarte dood. Zijn we nu herinneringen naar boven aan het halen van vroeger? 


De zwarte dood

Het klinkt je waarschijnlijk al wel bekend in de oren. De zwarte dood of anders gezegd de pest was één van de grootste pestepidemie uit de Europese geschiedenis. Die zich situeerde rond het midden van de veertiende eeuw. De epidemie werd veroorzaakt door de pestbacterie en kostte wereldwijd tussen de 75 en 100 miljoen mensen het leven. De pest werd veroorzaakt door een bacterie die verspreid werd door vlooien op ratten. De pestepidemie ging over van dier op mens. 


Zwarte Dood - Wikipedia
De pest
Bron foto: wikipedia


Hoe hebben ze dit aangepakt? 

Mensen die ziek waren moesten veertig dagen in quarantaine. In steden waar de pest aanwezig was, waren toen afgesloten van de buitenwereld. Ook op vlak van hygiëne werden maatregelen genomen. Zo werd de kleding van zieken apart gewassen. Er was ook een verbod op de invoer van linnen en fruit. Toen dachten ze dat deze epidemie zich kon verspreiden via goederen en mensen. 


Herinneringen aan vroeger

Alhoewel het coronavirus en de pest een verschillende oorzaak hebben, het coronavirus kent zijn oorzaak uit een virus en de pest uit een bacterie. Toch zijn er heel wat gelijkenissen. Zo is de aanpak opvallend gelijkaardig. Ook wij kennen hier een vorm van quarantaine. Op het gebied van hygiëne is er nu veel aandacht, dit was toen ook het geval. Denk maar aan de kleding van zieken die toen apart werden gewassen. Net zoals toen ontstond de ziektekiem in Azië of China en ging als eerste richting Italië. De pest had een tragere verspreiding naar andere landen dan dat we vaststellen bij het coronavirus. Dit komt omdat er toen veel minder werd gereisd. Ook was er geen internationale handel. Nog een overeenkomst tussen de aanpak van de pest en het coronavirus: er hing een prijskaartje aan. Ook toen was er geld nodig voor economie en medische belangen. De pesthuizen van toen waar zieken werden opgenomen kunnen we vergelijken met een ziekenhuis van nu. (Gelukkig is de hygiëne nu stukken beter dan toen). De mensen die getroffen werden door de pest, werden verzorgd door dokters maar de pestmeester kwam soms ook langs. Hij droeg opvallende kleding om zich te beschermen. Dit kun je linken aan de beschermkledij van nu om je te beschermen tegen het coronavirus(zie foto). 


Hét symbool van sociale afstand is de snaveldokter | De Volkskrant
De pestmeester zijn beschermkleding tegen de pest.
Bron foto: Volkskrant

Aantal Covid-19-patiënten in ziekenhuizen zakt maar niet | De Tijd
Beschermingkleding van een dokter tegen Corona.
Bron foto: De Tijd


Er zijn heel wat gelijkenissen tussen de zwarte dood en het coronavirus. Het zorgt voor heel wat herinneringen aan de pest. Gelukkig leven we nu in een tijd waar er heel wat betere zorg en hygiëne is. Ook de wetenschap doet het al stukken beter waardoor het dodenaantal heel wat lager ligt dan bij de pest. 


Liefs,
Kelsey


Bronnen: 

Ephimenco, S. (2020, 27 februari). Vergeleken met de pest is het virus een peuleschil. Geraadpleegd op 7 mei 2020, van https://www.trouw.nl/opinie/vergeleken-met-de-pest-is-het-virus-een-peuleschil~bb99d755/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Duin, R. J. (2020, 7 maart). De aanpak van het coronavirus: ‘Sinds de pest is er niet veel veranderd’ Geraadpleegd op 7 mei 2020, van https://www.parool.nl/wereld/de-aanpak-van-het-coronavirus-sinds-de-pest-is-er-niet-veel-veranderd~b48e2511/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Wikipedia-bijdragers. (2020, 7 mei). Zwarte Dood. Geraadpleegd op 7 mei 2020, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Dood


Reacties

Populaire posts van deze blog

nadamar 0202

Netflix & Chill: rampenfilms

Overlevingsgids voor studenten